ABSTRACT BACKGROUND: Dysphagia is described as a complaint in 32% of patients with laryngitis. OBJECTIVE: The objective of this investigation was to evaluate oral and pharyngeal transit of patients with laryngitis, with the hypothesis that alteration in oral-pharyngeal bolus transit may be involved with dysphagia. METHODS: Videofluoroscopic evaluation of the swallowing of liquid, paste and solid boluses was performed in 21 patients with laryngitis, 10 of them with dysphagia, and 21 normal volunteers of the same age and sex. Two swallows of 5 mL liquid bolus, two swallows of 5 mL paste bolus and two swallows of a solid bolus were evaluated in a random sequence. The liquid bolus was 100% liquid barium sulfate and the paste bolus was prepared with 50 mL of liquid barium and 4 g of food thickener (starch and maltodextrin). The solid bolus was a soft 2.2 g cookie coated with liquid barium. Durations of oral preparation, oral transit, pharyngeal transit, pharyngeal clearance, upper esophageal sphincter opening, hyoid movement and oral-pharyngeal transit were measured. All patients performed 24-hour distal esophageal pH evaluation previous to videofluoroscopy. RESULTS: The evaluation of 24-hour distal esophageal pH showed abnormal gastroesophageal acid reflux in 10 patients. Patients showed longer oral preparation for paste bolus and a faster oral transit time for solid bolus than normal volunteers. Patients with laryngitis and dysphagia had longer preparation for paste and solid boluses, and a faster oral transit time with liquid, paste and solid boluses. CONCLUSION: A longer oral preparation for paste and solid boluses and a faster transit through the mouth are associated with dysphagia in patients with laryngitis.
RESUMO CONTEXTO: Disfagia é uma queixa presente em 32% dos pacientes com laringite. OBJETIVO: O objetivo desta investigação foi avaliar o trânsito oral e faríngeo de pacientes com laringite, com a hipótese de que a alteração no trânsito do bolo pela boca e faringe pode estar envolvida com a queixa de disfagia. MÉTODOS: A avaliação videofluoroscópica da deglutição de bolos líquido, pastoso e sólido foi realizada em 21 pacientes com laringite, 10 deles com disfagia e 21 voluntários normais da mesma idade e sexo. Duas deglutições de 5 mL de bolo líquido, duas deglutições de bolo pastoso e duas deglutições de bolo sólido foram avaliadas em sequência casual definida por sorteio. Bolo líquido foi sulfato de bário 100%, e o bolo pastoso foi preparado com 50 mL de bário líquido e 4 g de espessante alimentar (amido e maltodextrina). O bolo sólido foi 2,2 g de uma bolacha macia embebida em bário líquido. A duração da preparação oral, trânsito oral, trânsito faríngeo, depuração da faringe, abertura do esfíncter superior do esôfago, movimento do hióide e do trânsito oral-faríngeo foram medidas. Precedendo a videofluoroscopia todos pacientes realizaram exame de pHmetria de 24 horas. RESULTADOS: O registro do pH intraesofágico distal revelou resultado anormal em 10 pacientes. Pacientes com laringite apresentaram maior duração da preparação oral para bolo pastoso e um tempo de trânsito oral mais rápido para bolo sólido. Os pacientes com laringite e disfagia tiveram uma preparação oral mais longa para bolo pastoso e sólido e tempo de trânsito oral menor com bolos líquido, pastoso e sólido. CONCLUSÃO: Preparação oral mais longa para bolos pastoso e sólido e trânsito mais rápido através da boca são situações associadas com a presença de disfagia em pacientes com laringite.
http://ift.tt/2IA9BsU
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.