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Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

LOW SERUM CHROMIUM IS RARE IN PATIENTS THAT UNDERWENT ENDOSCOPIC GASTROSTOMY FOR LONG TERM ENTERAL FEEDING

ABSTRACT BACKGROUND Patients that underwent Percutaneous Endoscopic Gastrostomy (PEG) present with protein-energy malnutrition. Trace elements are required in small quantities and Chromium (Cr) displays a major role in the metabolism. OBJECTIVE This study aims to evaluate Cr levels and its relationship with serum proteins, BMI and underlying diseases during the first 3 months of PEG feeding. METHODS Prospective observational study during 3-months, when PEG was performed (T0), after 4 (T1), and 12 weeks (T3). Initial evaluation included: age, gender, underlying disease, NRS-2002, BMI, serum albumin, transferrin and Cr concentration. At T1 and T3 a blood sample was collected for Cr, albumin and transferrin. A Graphite Furnace Atomic Absorption Spectroscopy was used to assess Cr. According with the underlying disease, patients were divided into two groups: head and neck cancer (HNC) and neurological dysphagia (ND). All patients were fed with homemade meals. RESULTS A one hundred and twenty-nine patients (80 males), 26-95 years old were studied: HNC-52; ND-77. The observed data included low mean values of BMI from 71 patients; low Cr-8, low albumin-70, low transferrin-85 and 57 with both proteins low. Albumin was associated with survival time ( P =0.024) and there was a significant correlation between albumin and Cr (r=0.217, P =0.012). A good evolution of Cr and proteins values was observed, with no low Cr levels at T3. CONCLUSION Low serum Cr is rare in PEG-patients, with no relationship to other studied parameters. For the minority of patients displaying low Cr before gastrostomy, homemade PEG meals seem to be effective.


RESUMO CONTEXTO Doentes submetidos a gastrostomia endoscópica percutânea apresentam desnutrição energético-proteica. Os elementos traço são necessários em pequenas quantidades e o Cromo (Cr) tem um papel importante no metabolismo. OBJECTIVO Pretendeu-se avaliar os níveis séricos de Cr e sua relação com as proteínas séricas, índice de massa corporal (IMC) e as doenças subjacentes nos primeiros 3 meses de alimentação por gastrostomia endoscópica percutânea. MÉTODOS Estudo prospetivo observacional durando 3 meses: avaliações no momento do procedimento (T0), após 4 (T1) e 12 semanas (T3). A avaliação inicial incluiu: idade, gênero, doença subjacente, Nutricional Risk Screening 2002 , IMC, concentração sérica de Cr, albumina e transferrina. Em T1 e T3, colheu-se sangue para Cr, albumina e transferrina. Para avaliação do Cr, utilizou-se espectrometria de absorção atómica em forno de grafite. Classificaram-se os doentes em dois grupos: neoplasias cervicofaciais (NCF) e disfagia neurológica (DN). Todos foram alimentados com alimentos de preparação doméstica. RESULTADOS Avaliaram-se 129 doentes (80 homens), entre 26-95 anos: NCF-52; DN-77. Encontraram-se valores baixos do IMC-71; Cr-8, albumina-70, transferrina-85 e 57 com ambas as proteínas baixas. Identificou-se correlação com significado estatístico entre a albumina e Cr (r=0,217, P =0,012) e entre a albumina e tempo de sobrevivência ( P =0,024). Foi observada boa evolução do Cr e proteínas, não sendo encontrados valores baixos de Cr em T3. CONCLUSÃO O Cr baixo é raro em doentes com gastrostomia endoscópica percutânea, sem relação com outros parâmetros, incluindo o tipo de doença subjacente. Para a minoria dos doentes com Cr baixo antes da gastrostomia, refeições de preparação doméstica parecem ser adequadas.

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