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Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Comparative study on gastrostomy and orally nutrition of children and adolescents with tetraparesis cerebral palsy

ABSTRACT BACKGROUND: Gastrostomy tube feeding (GTF) is indicated for children with feeding difficulties due to tetraspastic cerebral palsy, although there are no definitive conclusions about the benefits of GTF. OBJECTIVE: To compare nutritional status and diet of pediatric patients with tetraparesis cerebral palsy who are fed by GTF with those fed orally (PO). METHODS: A transversal and descriptive study on 54 patients with spastic tetraparesis was held. The referred parameters were: weight, knee height and estimated height, cutaneous folds and circumferences. The Frisancho reference was used to compare the skin folds and body circumferences. The Brooks et al. curve was adopted as a reference for weight, height, and BMI. Food inquiry was performed using the Habitual Dietary Recall method. The total energetic value (TEV) of macronutrients and fibers was performed by Avanutri® version 4.0, a nutrition software program. The differences of nutritional parameters between the GTF and the PO groups were calculated by chi-squared and Fisher's exact tests, and the comparison between the groups for variable numbers was performed using the Mann-Whitney test. The significance level adopted was 5%. RESULTS: The PO group presented more individuals in the malnourished range (24.14%) and high levels of adipose and thin mass depletion. The ingestion of lipids was larger in the GTF group, even though the proteins and fibers were higher in the PO group. The comparison between the diets in the GTF group indicated that the mixed diet (industrialized and artisanal) supplied a greater contribution of proteins and fibers. CONCLUSION: Comparing the groups, the tetraparesis cerebral palsy patients fed orally have a greater impairment of their nutritional status, even though they have higher intakes of protein and fiber than those patients fed by gastrostomy, demonstrating a consistent argument for the use of gastrostomy.


RESUMO CONTEXTO: A alimentação por gastrostomia é indicada para crianças com dificuldades de alimentação devido à paralisia cerebral tetraespástica, embora não haja conclusões definitivas sobre a colocação da alimentação por gastrostomia. OBJETIVO: Comparar o estado nutricional e dieta de crianças e adolescentes com paralisia cerebral tetraespástica alimentados via oral (VO) e via gastrostomia. MÉTODOS: Estudo transversal e descritivo de 54 pacientes com paralisia cerebral tetraespástica. Os parâmetros aferidos foram: peso, altura do joelho e estatura estimada, dobras cutâneas e circunferências. Curvas de Brooks et al. foram adotadas como referência. O inquérito alimentar foi realizado pelo método Recordatório Alimentar Habitual. As diferenças dos parâmetros nutricionais entre os grupos Gastrostomia e VO foram calculadas por testes qui-quadrado e Exato de Fisher e a comparação entre os grupos para as variáveis numéricas foi realizada pelo teste de Mann-Whitney. O nível de significância adotado foi de 5%. RESULTADOS: O grupo alimentado via oral apresentou mais indivíduos na faixa da desnutrição (24,14%) e maior depleção de massa magra e adiposa. A ingestão de lipídeos foi maior no grupo Gastrostomia, enquanto que de proteínas e de fibras foi superior no grupo VO. A comparação entre as dietas no grupo Gastrostomia indicou que a dieta mista (industrializada + artesanal) fornece maior aporte de proteínas e fibras. CONCLUSÃO: Os pacientes com paralisia cerebral tetraespástica alimentados por via oral têm um maior comprometimento do estado nutricional, mesmo que eles tenham um maior consumo de proteínas e fibras que os pacientes alimentados por gastrostomia, demonstrando um argumento consistente para o uso de gastrostomia.

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