Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

PHYTOCHEMICAL PROFILE AND GASTROPROTECTIVE ACTIVITY OF EUGENIA MATTOSII FRUITS

ABSTRACT BACKGROUND: Extracts obtained from plants and fruits provide a relatively safe and practical alternative for the conventional medicine of gastrointestinal diseases. The specie Eugenia mattosii, popularly known in Brazil as "cerejinha", belongs to Myrtaceae family. Species of this family present pharmacological properties, and can be used in the treatment of gastrointestinal disorders. OBJECTIVE: The aim of this study was to determine the phytochemical profile and evaluate the gastroprotective activity of Eugenia mattosii fruits. METHODS: Phytochemical analysis was carried out by thin layer chromatography and gastroprotective assays were performed using two experimental models: acute ulcer model induced by ethanol/HCl and acute ulcer model induced by non-steroidal anti-inflammatory drug (indomethacin). Total lesion area (mm2) and relative lesion area (%) were determined. RESULTS: The results of the phytochemical analysis indicated that the bark and pulp and seeds of E. mattosii present phenolic compounds, terpenes and/or steroids. In gastric ulcer model induced by ethanol was evidenced significant reduction of damaged areas for doses of 50 and 250 mg/ kg of seeds methanol extract, while in the indomethacin-induced ulcer model, all parts of the fruit presented defense capability of the gastric mucosa by reducing lesions at doses of 50, 125 and 250 mg/kg. CONCLUSION: The results demonstrate that the specie E. mattosii has bioactive compounds that provide gastroprotective activity, presenting possible therapeutic potential.


RESUMO CONTEXTO: Extratos obtidos de plantas e frutos fornecem uma alternativa relativamente segura e prática para os remédios convencionais de doenças gastrointestinais. A espécie Eugenia mattosii, popularmente conhecida no Brasil como "cerejinha", pertence à família Myrtaceae. Espécies desta família apresentam propriedades farmacológicas e podem ser utilizadas no tratamento de distúrbios gastrointestinais. OBJETIVO: O objetivo deste estudo foi determinar o perfil fitoquímico e avaliar a atividade gastroprotetora dos frutos de Eugenia mattosii. MÉTODOS: A análise fitoquímica foi realizada por cromatografia em camada delgada e dois modelos experimentais foram utilizados para avaliação da atividade gastroprotetora em camundongos: modelo de úlcera gástrica induzida por anti-inflamatório não-esteroidal (indometacina) e modelo de úlcera gástrica induzida por etanol/HCl. RESULTADOS: Os resultados da análise fitoquímica indicaram que a casca e polpa e as sementes de E. mattosii apresentam compostos fenólicos, terpenos e/ou esteroides. No modelo de úlcera gástrica induzido pelo etanol, foi evidenciada redução significativa de áreas danificadas para doses de 50 e 250 mg/kg do extrato das sementes, enquanto no modelo de úlcera induzida por indometacina, todas as partes do fruto apresentaram capacidade de defesa da mucosa gástrica ao reduzir as lesões nas doses de 50, 125 e 250 mg/kg. CONCLUSÃO: Os resultados demonstram que a espécie E. mattosii possui compostos bioativos com atividade gastroprotetora, apresentando possível potencial terapêutico.

https://ift.tt/2mFGAlY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.